Jak si stojí česká koruna v době krachujících bank?

 

Česká koruna na přelomu února a března dosáhla nejvyšších pozic od devadesátých let a posílila své pozice nejen vůči euru (nejvyšší kurz 23,35 Kč za euro) a dolaru, ale i menším měnám v našem regionu. Velké zisky připsala tak i vzhledem k polskému zlotému, kde se poprvé od roku 1995 dostala pod hranici pěti korun a vypadalo to na další spanilou jízdu možná až k hranici 23 Kč za euro.

Avšak nervozita na měnovém trhu spojená s krachem banky SVB (Silicon Valley Bank) a následnými problémy banky Credit Suisse se začala projevovat i na poptávce po české koruně, která oslabila až na 24 Kč za EUR. FED (Federální rezervní systém) zatím obstojně zvládl udržet investorské emoce v patřičných mezích a nenechal trhy propadnout panice jako tomu bylo v roce 2008. Bylo ti z důvodu, že banka SVB nepatří k těm velkým. Ke zlepšení nálady však dále nepřispěly ani problémy velké švýcarské banky Credit Suisse, které značně otřásly pro změnu trhy evropskými. Zde se rázně rozhodla zakročit i švýcarská centrální banka, která přislíbila půjčku až 100 miliard franků na posílení její likvidity a stála jako mediátor při prodeji bance UBS. Velké překvapení nastalo, když švýcarský regulátor FINMA povolil odepsat bance dluhopisy ve výši 17,2 miliardy USD. Věřitelé z těchto dluhopisů neuvidí ani cent. Credit Suisse je, nebo spíše byla, považována za jednu ze třiceti systémově nejdůležitějších bank v celosvětovém finančním systému a její pád by měl nedozírné následky. 

Je zjevné, že koruna i nadále není pokládána za jistý přístav v nejisté době a prognózy českých bank ukazují na její další zřejmé poklesy. Stejně tak dění na evropských a světových trzích může přinést ještě další nové neočekávané zvraty, jak se bude ukazovat finanční provázanost jednotlivých subjektů s bankami, které jsou nyní v problémech. 

Pokud tedy chcete využít ještě poměrně výhodný kurz koruny a rozhodujete se zaplatit za dovolenou, koupit ojetý vůz, novou kuchyň nebo elektrospotřebič ze zahraničí, pak určitě vyzkoušejte naši službu EuroPlatba. Najdete zde nižší kurzy než v bance, úplně bez poplatků a nutnosti zakládat další účty. Je to jednoduché, je to www.europlatba.cz