Proč neposílat peníze do zahraničí přes banku?

V době digitální revoluce, kdy se svět stále více propojuje, je odesílání peněz do zahraničí častou potřebou mnoha lidí a podniků. Banky, tradiční poskytovatelé těchto služeb, však čelí narůstající konkurenci od nových finančních technologií. Ačkoli mnoho lidí automaticky odesílá peníze do zahraničí přes svou banku, existuje několik důvodů, proč byste měli zvážit alternativní metody.

 

převod peněz

Vysoké poplatky

Při použití tradičních bank pro zahraniční převody je jedním z hlavních problémů vysoké poplatky. Tyto poplatky mohou zahrnovat převodové poplatky, které jsou často pevnou částkou za každý převod, a poplatky za konverzi měny, kde banky často uplatňují své vlastní, často méně výhodné směnné kurzy. To může výrazně zvýšit náklady na odesílání peněz do zahraničí a snížit částku, která skutečně dorazí na cílový účet. Alternativní poskytovatelé platebních služeb, jako jsou fintech společnosti, však často nabízí mnohem nižší poplatky a transparentnější strukturu poplatků. Některé z těchto platform dokonce nabízí převody bez jakýchkoli poplatků, což může být pro odesílatele velmi atraktivní, zejména pokud pravidelně odesílají peníze do zahraničí.

Nevýhodné směnné kurzy

Jednou z největších překážek, které mohou zákazníci čelit při odesílání peněz do zahraničí prostřednictvím bank, jsou nevýhodné směnné kurzy. Banky obvykle uplatňují marži na mezibankovní směnný kurz, což znamená, že za své peníze dostanete méně cílové měny. Tato praxe, známá jako "spread", je jedním z hlavních způsobů, jak banky vydělávají na mezinárodních převodech.

Alternativní finanční technologie a digitální platební platformy však často nabízí směnné kurzy, které jsou mnohem bližší skutečnému mezibankovnímu kurzu. Některé z těchto služeb dokonce garantují, že jejich zákazníci dostanou při převodu peněz mezibankovní kurz. To znamená, že pokud potřebujete odeslat peníze do zahraničí, můžete skutečně získat výhodnější směnný kurz a ušetřit peníze při použití těchto alternativních služeb namísto tradičních bank.

Delší doba zpracování

Tradiční bankovní převody mohou trvat od několika hodin až po několik dní, v závislosti na mnoha faktorech, včetně typu převodu, země destinace a času provedení převodu. Tento časový rámec může být problematický pro jednotlivce i podniky, kteří potřebují rychle převést finanční prostředky. Na druhé straně, mnoho moderních digitálních platebních platforem a služeb poskytuje rychlejší řešení, které mohou uskutečnit převody v reálném čase nebo během několika hodin. To může mít velký vliv na schopnost uživatelů efektivně spravovat své finance, ať už se jedná o urgentní platbu nebo rychlý převod peněz mezi mezinárodními účty.

Nedostatek pružnosti

Tradiční bankovní instituce jsou často omezovány svými pevnými strukturami a byrokracií, což může vést k nedostatku pružnosti při provádění mezinárodních převodů. Zákazníci mohou narazit na různá omezení, jako jsou omezené úřední hodiny pro uskutečnění převodů, nemožnost odesílat peníze do určitých zemí nebo v určitých měnách, a v některých případech i minimální nebo maximální limit pro převod. Toto jsou problémy, které často nejsou u alternativních digitálních platebních platforem. Tyto platformy obvykle umožňují zákazníkům provádět převody kdykoliv, kdekoli a v jakékoli měně, a to často bez minimálních nebo maximálních limitů. Navíc, digitální platformy často nabízejí užitečné nástroje a funkce, jako je možnost nastavit automatické převody nebo sledovat kurzy měn v reálném čase, což zákazníkům poskytuje větší kontrolu a pružnost při řízení svých mezinárodních plateb.

Menší transparentnost

Při odesílání peněz do zahraničí bankou je často obtížné zjistit, kolik přesně bude převod stát, dokud nebudou peníze odeslány. Moderní platební platformy se naopak zaměřují na transparentnost a poskytují předem jasné informace o poplatcích a směnných kurzech.

Ačkoli banky stále hrají důležitou roli v našem finančním systému, při odesílání peněz do zahraničí je stále více lidí a podniků, které volí alternativní služby. Při rozhodování o tom, jak odeslat peníze do zahraničí, je důležité zvážit všechny možnosti a vybrat tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám.

 

jak posílat peníze

Europlatba zaručuje rychlé, bezpečné a transparentní transakce

Proces začíná vyplněním formuláře, kde určíte jakou měnu a jakou částku momentálně na účtu máte, a jakou chcete získat. Také specifikujete, na který účet bude odeslána vyměněná měna.

Poté, co ověříte všechny uvedené informace, zobrazí se vám platební instrukce. Kopie těchto instrukcí bude rovněž zaslána na váš e-mail.