Co je odchylka od ECB kurzu

Co je důležité sledovat při konverzi peněz do cizí měny? Existuje veřejnosti ne tak úplně známá povinnost pro banky a platební instituce uvádět odchylku neboli rozdíl mezi kurzem Evropské centrální banky a poskytovatelem směny.

Díky tomuto údaji můžete jednoduše porovnat, u kterého subjektu pro Vás bude konverze nejvýhodnější. Dle nařízení EU č. 924/2009 jsou banka nebo platební instituce povinné vyjadřovat celkové náklady na konverzi mezi měnami členských států EU jako procentní přirážku k poslednímu dostupnému referenčnímu směnnému kurzu Evropské centrální banky. ECB takto stanovuje a zveřejňuje své referenční kurzy vůči euru denně už od jeho zavedení v roce 1999. Tyto referenční kurzy se také používají například pro roční účetní závěrky podniků, pro daňová přiznání, různé hospodářské a statistické zprávy apod. Na webových stránkách Evropské centrální banky jsou jednou z nejvyhledávanějších položek.

Od dubna 2020 musí odchylku od středového kurzu ECB ukazovat třeba i bankomaty. Bohužel některé banky a platební instituce toto nařízení celkově přehlížejí a odchylku raději neuvádějí, většinou z důvodu, že tento ukazatel pro ně nevychází příliš lichotivě. Jiné Vám sice rozdíl v marži ukáží, ale ten ve výsledku neodpovídá realitě. Pro představu u tuzemských bankovních institucí se tato odchylka od ECB pohybuje mezi 2 - 5 %. Každopádně vždy se vyplatí ji jako důležitý ukazatel sledovat a vybírat poskytovatele, který Vám v tomto srovnání vychází výhodněji, a to především, pokud převádíte vyšší částky nebo takto činíte pravidelně.

U nás na portálu Europlatba.cz odchylku od referenčního kurzu najdete před každou Vaší transakcí a v pracovní době (od 9 - 16 hod) není zpravidla vyšší než 0,5.%.