Co dělat, když přijde pokuta ze zahraničí

Nastal konec sezóny dovolených a mnohým z nás možná přijde jako takový dodatečný pozdrav z výletu pokuta za nedodržení pravidel silničního provozu ze zahraničí. Co v takovém případě udělat? Pokuty jsou u všech našich sousedů výrazně vyšší než v tuzemsku, dokonce i na Slovensku, a mohou tedy náš rodinný rozpočet hodně bolet. Nejvyšší tresty pak můžeme dostat za přestupek ve Švýcarsku, kde jsou částky úhrad vyměřovány z daňového přiznání.

 

Proti obdržené pokutě se samozřejmě lze odvolat. Pokud ale chcete takovou výzvu k úhradě rozporovat, je potřeba zvážit, zda máte k dispozici skutečně relevantní důkazy. Náklady na správní řízení by totiž mohly být ve finále vyšší než samotná pokuta. Jsou ale i případy, kdy je výzva k úhradě neplatná, a tím pádem není třeba ji hradit. Vždy si zkontrolujte datum přestupku s datem, kdy vám byla výzva odeslána. Když totiž není provozovatel vozidla informován o přestupku do jednoho roku, zaniká i jeho odpovědnost a pokuta je takzvaně promlčena. Pokud promlčení není zrovna Váš případ, je určitě lepší po obdržení výzvy pokutu ihned uhradit. Prodlení by mohlo vést k zahájení soudního řízení, navýšení o náklady řízení či zápisu do databáze hříšníků.


Co se týká samotné platby za pokutu, nejdůležitější je vyplnit její specifické nebo variabilní číslo, které se obvykle vypisuje do poznámky pro příjemce. Bez toho úřady nejsou schopné spárovat ji se správnou sankcí. V neposlední řadě vyplníme přesně také částku v dané měně. S platbou do zahraničí Vám pomohou webové stránky www.europlatba.czkde najdete výrazně lepší kurz než v bance a bez poplatků. Všechny doklady o zaplacení obdržíte na Váš e-mail a ty je dobré poté pečlivě uschovat.