4 tipy, jak ušetřit při převodu měn

On-line směna peněz je v dnešním globálním světě již běžnou součástí života každého z nás. Lidé ji využívají pro různé účely, ať už je to cestování, dojíždění za prací, on-line nakupování nebo mezinárodní obchod. Nicméně s sebou nese také určité náklady a poplatky. Máme pro Vás několik důležitých tipů, které Vám pomohou tyto náklady minimalizovat.

převod měn

 

Vyhněte se bankám

Ačkoliv se může zdát, že banky jsou nejjednodušší možností pro převod měn, často účtují vysoké poplatky a nabízejí nepříznivé směnné kurzy. Tyto poplatky a kurzy se mohou rychle sčítat, pokud často převádíte měny, a nakonec vás mohou stát značné množství peněz. Místo toho zvažte využití specializovaných služeb pro převod měn nebo online platforem, které se zaměřují na nabízení konkurenceschopných kurzů a nízkých poplatků. Tyto služby mohou poskytnout výhodnější řešení a pomoci vám ušetřit peníze.

Porovnávejte ceny a podmínky

Pokud se rozhodnete pro použití online služby pro převod měn, dalším klíčovým krokem k úspoře peněz je porovnání cen a podmínek u více poskytovatelů. Ne všechny online směnárny jsou vytvořeny stejně a některé mohou nabídnout lepší kurzy nebo nižší poplatky než jiné. Věnujte čas k detailnímu prozkoumání a porovnání různých služeb. Dívejte se na směnné kurzy, poplatky za transakce, rychlost převodu, minimální a maximální limity pro převod a recenze ostatních uživatelů. Pamatujte, že i malé rozdíly v kurzech a poplatcích se mohou v průběhu času výrazně sčítat. Pro maximální úsporu je tedy důležité vybrat nejvýhodnější možnost.

K tomu je ideální využít některého ze srovnávačů jako je například: Výhodné kurzy. Při výběru Vám také jako ukazatel pomůže tzv. odchylka od kurzu ECB (Evropské centrální banky). Ta znázorňuje celkový náklad, který si společnost za provedenou konverzi účtuje. Zahrnuje tedy oba náklady výši kurzu i poplatek.

Zkontrolujte si bezpečnost 

Při převodu peněz jde o vaše těžce vydělané peníze, takže je nezbytné ujistit se, že jsou v bezpečí. Před tím, než se rozhodnete pro konkrétní službu, zkontrolujte, zda má licenci od příslušného regulačního orgánu, a také se podívejte na její bezpečnostní opatření. Například, zda používá šifrování dat, dvoufaktorovou autentizaci, nebo jiné metody k ochraně vašich osobních údajů a finančních transakcí. Také je vhodné zkontrolovat recenze a zkušenosti ostatních uživatelů, zda nedošlo k nějakým bezpečnostním problémům. Ačkoli úspora peněz je důležitá, nesmí to jít na úkor bezpečnosti vašich transakcí.

Vždy se ujistěte se, že jde o renomované a důvěryhodné směnárny. Seznam licencovaných institucí najdete na stránkách České národní banky, která nad těmito subjekty na českém finančním trhu drží dohled. I tady, snad více než jinde, se totiž vyplatí heslo “důvěřuj, ale prověřuj”.

měny

Vyhněte se nejhorším časům

Snažte se směňovat peníze v době, kdy jsou kurzy výhodnější. Vyhýbejte se časům mimo pracovní dobu, jako jsou víkendy a svátky, kdy jsou kurzy výrazně méně výhodné a pravděpodobně Vám bude účtován i dodatečný poplatek za směnu mimo pracovní dobu.

V souhrnu je tedy důležité vybrat si správného poskytovatele, kontrolovat poplatky i výši kurzů a především, než někam pošlete své peníze, prověřovat. Dodržování těchto tipů vám může ušetřit peníze a pomoci se lépe zorientovat na poli zahraničních plateb. Nebo můžete rovnou vyzkoušet českou službu Europlatba, kde máte jistotu výhodných kurzů bez poplatků.