Nejzajímavější vánoční tradice z celého světa

 

Vánoce jsou obdobím plným tradic, zvyků a jedinečných oslav. Každá kultura přispívá svým jedinečným způsobem k bohaté mozaice vánočních zvyklostí. Pojďme se společně podívat na některé z nejzajímavějších vánočních tradic z různých koutů světa a zjistěte, jak slaví tyto krásné svátky třeba V Etiopii nebo Venezuele.

 

vánoční tradice

Venezuela: Na mši na kolečkových bruslích

V hlavním městě Venezuely, Caracasu, je jedním z nejneobvyklejších vánočních zvyků to, že lidé se na ranní mši v adventním období vydávají na kolečkových bruslích. Tato tradice je tak populární, že mnoho ulic ve městě je pro dopravu uzavřeno, aby bruslaři mohli bezpečně dorazit do kostela.

Norsko: Skrývání košťat

V Norsku existuje pověra, že na Štědrý večer vycházejí zlí duchové a čarodějnice. Aby se předešlo tomu, že tyto zlé síly ukradnou koště a budou na něm létat, mnoho Norů na Štědrý večer schová všechny svá košťata. Tento zvyk je sice už trochu zastaralý, ale některé rodiny jej stále dodržují jako zábavnou tradici.

Austrálie: Vánoce na pláži

Na jižní polokouli připadají Vánoce na období letních prázdnin, a proto se oslavy obvykle přesouvají na pláž. Australské Vánoce tak zahrnují grilování (tzv. "barbie" - od slova barbecue), surfování a stavění sněhuláků z písku. Vánoční večeře je nahrazena piknikem nebo právě barbecue na pláži.

Japonsko: Kurisumasu ni wa Kentakkii!

V Japonsku, kde je křesťanství jen minoritním náboženstvím, se Vánoce staly spíše komerční a světskou oslavou. Zajímavostí je, že mnoho Japonců si na Štědrý večer objednává jídlo z KFC. Tato tradice začala v 70. letech na základě marketingové kampaně a stala se nečekaně populární. A to až do té míry, že si musíte svou objednávku na vánoční kuře často zadávat i s měsíčním předstihem.

Etiopie: Ganna a lednové Vánoce

V Etiopii, kde mnoho lidí vyznává Etiopskou pravoslavnou církev, se Vánoce slaví 7. ledna, a jsou známé jako Ganna. Místo vánočních stromků si lidé zdobí domovy světlými látkami a muži hrají tradiční hru podobnou hokeji zvanou ganna. Etiopští křesťané se postí už 43 dní předem a na Vánoce servírují jídla jako je "injera", druh chlebové placky, a "wat", což je kořeněný guláš.

Itálie: La Befana

V Itálii je tradiční postavou spojenou s Vánocemi nejen Santa Claus, ale také La Befana, laskavá čarodějnice, která přináší dárky dětem na Svátek Tří králů, 6. ledna. Děti zanechávají ponožku, do které La Befana, pokud byly děti hodné, v noci vloží sladkosti a dárky nebo kousek uhlí, pokud zlobily.

Island: Jólasveinarnir, třináct vánočních trollů

Na Islandu má Santa Claus třináct pomocníků zvaných jólasveinar, nebo vánoční trolli. Ti začínají přicházet do měst a vesnic jeden po druhém 13 dní před Štědrým večerem a každý z nich má svou vlastní osobnost a chování – od kradení pánví a lízání šlehačky až po špehování. Děti nechávají ponožky na okenních parapetech a jólasveinar do nich každou noc dávají malé dárky nebo i brambory, pokud děti nebyly hodné.

Španělsko - El Gordo

Vánoce ve Španělsku jsou spojeny s "El Gordo", což je jedna z největších a nejslavnějších loterií na světě a koná se každoročně 22. prosince. Tento výraz “El Gordo” se doslova překládá jako "Tlustý" nebo "Velký" a odkazuje na obrovskou hodnotu hlavní výhry, která je typicky ve výši několika milionů eur. Losování je jedinečné svou atmosférou i ceremoniálem, probíhá v madridském Teatro Real a je vysíláno naživo v televizi. Zvláštností je, že čísla a výhry jsou zpívány dětskými sboristy ze školy San Ildefonso, což dodává celé události nezapomenutelný slavnostní charakter.

 

vánoční 

Každá z těchto vánočních tradic odráží jedinečnou kulturu a ducha místa, kde se slaví. Vánoce jsou všude po celém světě časem radosti, rodiny a různorodých zvyků, které nám připomínají bohatství a rozmanitost kultur naší planety.


Se službami pro zahraniční platbu EuroPlatba.cz nebo EasyChange.cz můžete objevovat tradiční zvyky a nakupovat vánoční produkty z celého světa, aniž byste se museli starat o vysoké poplatky nebo složité platební procesy. Navíc naše klientská podpora je tu vždy pro Vás, vše Vám vysvětlí a pomůže. Užijte si pohodlí a radost z mezinárodního vánočního nakupování s tímto spolehlivým partnerem. Veselé Vánoce a příjemné nakupování Vám přeje EuroPlatba.cz.