Jak ušetřit při koupi ojetého vozu v zahraničí? Průvodce chytrého kupce

 

Pokud jste se právě rozhodli pro nákup ojetého vozu v zahraničí, určitě proto máte mnoho různých důvodů. Může to být cena, kvalita ojetin, ale i širší výběr. V tomto článku nebudeme rozebírat, jaké všechny výhody nebo nástrahy může nákup ojetého vozu v zahraničí skýtat, ale zaměříme se rovnou tam, kde konkrétně můžete získat významnou úsporu, aniž byste museli slevovat z kvality, výbavy nebo třídy vozu, který hledáte.

 

 

Prvním krokem je samozřejmě výběr Vašeho vozu. Dnes máte široké možnosti, jak své vysněné auto v zahraničí najít, a určitě dobrým způsobem je využít vyhledávače, kde můžete filtrovat nabídku podle mnoha různých parametrů. A tím zásadním je samozřejmě cena. Udělejte si základní přehled, kolik asi Vámi preferovaný vůz může stát, a pak stačí oslovit jednotlivé prodejce. K tomu můžete využít zahraniční, ale i české inzertní servery. Mezi ty nejoblíbenější s největším počtem nabídek patří: Automarkt.de, Mobile.de, Auto.de, AutoScout24.cz. Je dobré nabídky sledovat po delší dobu, uděláte si lepší představu o cenové hladině a vyhnete se unáhlené koupi.

Jednou z prvních věcí, které byste ale měli zvážit při zadávání parametrů v takovém vyhledávači je, zda koupit vozidlo od soukromého prodejce, autobazaru, nebo od autorizovaného dealera. Koupě od soukromého prodejce vám sice může ušetřit 19% DPH, což je určitě významná úspora, ale vystavujete se velkému riziku. Stejně tak praktiky některých autobazarů nejsou vždy úplně čisté a to co, co může na první pohled vypadat jako úspora, může být ve finále pěkně drahá zkušenost.

Na druhou stranu autorizovaný dealer (to je prodejce, který má licenci k prodeji nových vozů konkrétních značek) si většinou nemůže dovolit riskovat ztrátu důvěry nebo dobré pověsti, a tak ojetá vozidla ze své nabídky sám prověřuje a někdy dokonce nabízí na ojeté vozy i záruku. A i zde je možné najít zajímavé nabídky a přitom se nevzdát jistoty, že nekupuji vrak nebo poškozené vozidlo, které mě v budoucnu na opravách bude stát kalhoty. Pokud Vás některý z autorizovaných prodejců zaujal, stojí za to projít si také jeho webové stránky, kde můžete najít i mnohem širší nabídku. Ne každé auto totiž prodejce na externí vyhledávače umísťuje, protože taková inzerce je pro něj samozřejmě náklad navíc.

 

 

Jak se v české kotlině s oblibou říká “líná pusa, holé neštěstí”, tak u nákupu ojetého vozu to platí dvojnásob. Prodejci totiž naceňují ojetá vozidla zpravidla s jistým cenovým polštářem (5% - 10%), aby mohli případnému váhajícímu kupci vyjít vstříc. Proto se nikdy nebojte říci si o slevu nebo minimálně o nějakou tu výhodu navíc. Prodejce s tím vlastně více méně počítá.

Výhodou může být třeba sada zimních pneumatik zdarma nebo tažné zařízení. Zimní gumy určitě budete potřebovat, takže taková výhoda ve vyšších jednotkách tisíc určitě není k zahození. Pokud se tedy při jednání zmíníte, že váháte ještě mezi jinou nabídkou (jiného dealera), pravděpodobně Vás s žádostí o nějakou výhodu, bonus nebo slevu, která by pomyslné misky vah převážila na jejich stranu, neodmítnou. A i kdyby snad ano, pořád to v dokončení obchodu za původní cenu nebrání, takže určitě nemáte co ztratit, ba naopak můžete jen získat.

Všímejte si i data inzerátu, protože čím je inzerát staršího data, tím větší ochota prodejce ke slevě bude. A pokud zrovna nevládnete jazykem dané země, doporučujeme cenu řešit předem komunikací emailem s pomocí překladače. 

 

 

Platbu se rozhodně nedoporučuje provádět v hotovosti. Přeci jen jde o větší sumu peněz, kterou byste museli převážet, a tak je vždy lépe provést platbu převodem. Nejčastější chybou je provádět takový převod na eura přes banku. Obecně české banky totiž nabízejí nesmyslně vysoké kurzy, pokud tedy zrovna nepatříte k vyvoleným, kteří mají speciální podmínky.

Takovým praktickým ukazatelem pro srovnání kurzů je tzv. odchylka od kurzu ECB (Evropské centrální banky). Banky i platební instituce by ji měly povinně ze zákona uvádět. Odchylka nám ukazuje, kolik procent si banka nebo platební instituce za převod měny účtuje, neboli se odchyluje od kurzu ECB. U bank je to právě přirážka obvykle mezi 2,5 % až 4,5 %. Pokud ale využijete službu EuroPlatba.cz od licencované platební instituce EasyChange, tak dostanete odchylku pouze 0,5%. Zde by tedy byl mohl být rozdíl až 4%, což je například na částce 500.000 Kč úspora rovných 20.000 Kč.

Můžete samozřejmě využít i jiné společnosti, které nabízejí podobně nízký kurz, jako je například Revolut. Tam ale nemáte podporu v českém jazyce a pokud by nastal nějaký problém, třeba s dodatečnou změnou ceny apod, můžete si tam popovídat akorát tak s chatbotem. Ve chvíli, kdy se jedná o takto velkou částku, jakou platba za vůz zpravidla bývá, je dobré světřit transakci do rukou firmě, která má český klientský servis a licenci České národní banky.

Platbu navíc umí česká společnost EasyChange udělat ve vteřinách, ve chvíli, kdy potřebujete, takže než u prodejce stihnete dopít kávu, peníze mu přistanou na účtě a Vy můžete spokojeně odjet s Vaším novým vozem. Navíc není nutné si nikde zakládat žádný účet, ani cizoměnový, pouze na stránkách www.europlatba.cz vyplníte krátký formulář ohledně platebních údajů. Ušetříte tak na kurzovém rozdílu i poplatcích, vyhnete se problémům s hotovostí a vše vyřídíte během pár kliknutí, popřípadě jedním telefonátem. Navíc se můžete spolehnout na 100% klientský servis, kde Vás celou transakcí případně rádi provedou, poradí a pomohou.

 

Snad pro Vás bylo těchto pár tipů, jak ušetřit při koupi vozu v zahraničí, zajímavých a přínosných. Přejeme šťastnou ruku při výběru a mnoho spokojených kilometrů.