Chystáte se odjet na studium do zahraničí? A co si předem zjistit?


Chystáte se studovat v zahraničí? Studium v jiné zemi může být nezapomenutelným zážitkem při poznávání nových míst i lidí. Před tím, než se do toho pustíte, je důležité se dobře připravit. V tomto článku se podíváme na několik tipů, které byste si měli před odjezdem zjistit.

 

studium v zahraničí

 

Včas a předem si domluvte nebo zarezervujte ubytování

Nechávat to na poslední chvíli se může pěkně prodražit. Zjistěte si, zda univerzita nabízí ubytování pro mezinárodní studenty a jaké jsou možnosti bydlení mimo kampus. Můžete také prozkoumat trh s pronájmy a možnosti sdíleného bydlení.

 

Doprava a volný čas

Také se hodí mít představu o tom, jak se budete v dané lokalitě pohybovat, jaké jsou možnosti veřejné dopravy a hlavně, jaké výhody skýtají slevové karty pro studenty. Ty Vám pomohou ušetřit mnoho peněz nejen v dopravě, ale i při dalších aktivitách jako je různé vstupné na kulturní akce a sportovní vyžití.

 

Zdravotní péče a pojištění

Při výběru zdravotního pojištění byste měli vzít v úvahu, jestli pojištění zahrnuje nejen vzniklé zdravotní obtíže, ale také preventivní péči, jako jsou očkování nebo pravidelné lékařské kontroly. Dále se informujte, zda máte možnost vybrat si lékaře či nemocnici sami, nebo zda je vám přidělen konkrétní poskytovatel. Zcela klíčovým bodem Vašeho pojištění je také forma úhrady zdravotních nákladů a jaké jsou případné výluky. Některá pojištění mohou například vyžadovat, abyste náklady na léčbu nejprve uhradili sami a až poté si je následně nechali refundovat. Zde je důležité znát postup pro žádost o refundaci a mít k dispozici veškeré potřebné doklady.

 

Kontakty a sociální sítě

Hledejte kontakty na české současné nebo bývalé studenty, kteří studovali ve vaší destinaci nebo ideálně na stejné univerzitě. Mohou vám dát užitečné rady a informace o tom, jak to v dané zemi nebo přímo na škole funguje. Také lze najít skupiny na sociálních sítích, jako například “Studujeme v Německu” apod. Určitě ale mějte kontakt na místní konzulát nebo ambasádu.

 

Finanční plánování

Udělejte si alespoň obecný přehled o tom, jaké jsou náklady na školné, ubytování, stravování a na další životní náklady ve vybrané zemi. Zvažte možnosti stipendií a finanční podpory. Evropská unie například poskytuje finanční příspěvek, který závisí na ekonomické situaci země původu ve srovnání se zemí, do níž student směřuje. V letošním roce Česká republika disponuje v rámci programu Erasmus+ rozpočtem ve výši 80,5 milionu korun. Dalším důležitým faktorem je směna peněz, kterou je dobré si při pobytu v jiné zemi pohlídat. Tento problém řeší například česká platební služba Europlatba.cz, která nabízí výhodnější směnný kurz než v bance a navíc bez poplatků. Umožňuje studentům posílat zahraniční výdělek, přeplatky či jiné příjmy v eurech jednoduše a bezpečně na český účet. Studenti službu využívají také pro pravidelné platby, například školné nebo nájemné. To přináší úsporu několika desítek tisíc korun díky levnějším směnným kurzům a nemusíte si zakládat ani zahraniční účet.

 

studentka 

Přečtěte si také: Kolik stojí studium v zahraničí?

 

Studium v zahraničí může být skvělým zážitkem, pokud se dobře připravíte. To Vám pomůže vyhnout se zbytečnému stresu a umožní plně si užít nové studijní a životní zkušenosti. Prožijte naplno každý moment  a buďte otevření novým příležitostem a dobrodružstvím.