Výhody a nevýhody přijetí eura v Česku

Aktuální politická i ekonomická témata, jako jsou války nebo vysoké ceny energií, znovu rezonují otázku, zda by měla Česká republika přijmout společnou evropskou měnu Euro. Tato diskuze již dlouho dobu rozděluje politiky i veřejnost. Existuje mnoho argumentů pro i proti přijetí eura a výsledné rozhodnutí bude mít ekonomické i politické důsledky. Následující článek se tedy pokusí zhodnotit některé z hlavních výhod a nevýhod, které by z přechodu na euro mohly vzejít.

 

Výhody přijetí eura

 

Snížení měnového rizika: Jednou z hlavních výhod přijetí eura je snížení měnového rizika. To znamená, že by se firmy a jednotlivci nemuseli obávat kolísání hodnoty koruny vůči euru. To by usnadnilo obchod i investice a mohlo mít pozitivní vliv na stabilitu celkové ekonomiky.

 

Zvýšená důvěryhodnost: Česká koruna obecně patří mezi rizikové investiční aktivum. Jde totiž o malou měnu s nízkou likviditou. Přijetí společné měny by České republice poskytlo větší důvěryhodnost na mezinárodní scéně. Euro je totiž jedna z nejstabilnějších světových měn a členství v eurozóně by mohlo zvýšit investiční důvěru a atraktivitu pro zahraniční investory.

 

Snadnější obchod se zeměmi eurozóny: Pro české firmy by pak bylo jednodušší obchodovat se zeměmi eurozóny, protože by nemusely provádět složité a někdy i drahé měnové převody a vést účetnictví ve dvou měnách. To by mohlo pomoci exportu a zlepšit konkurenceschopnost českých podniků.

Náš tip: Výhodnější zahraniční platební transakce najdete na www.easychange.cz

 

Jednodušší cestování:Pro občany by bylo cestování do zemí eurozóny pohodlnější, protože by nemuseli měnit peníze. To by usnadnilo turistiku a obchodní cesty.

Náš tip: Pokud potřebujete poslat platbu v Eurech, vyzkoušejte www.europlatba.cz s levnějším kurzem než v bance, bez poplatků a bez registrace.

 

Nevýhody přijetí eura

 

Ztráta měnové suverenity: Přijetí eura by znamenalo ztrátu části měnové suverenity, protože Česká republika by neměla kontrolu nad vlastní měnou. Rozhodování o měnové politice by bylo přesunuto na Evropskou centrální banku, která ale musí rozhodovat ve prospěch EU jako celku bez ohledu na potřeby jednotlivých malých států. Tento bod je bezesporu největším argumentem proti přijetí společné měny.

 

Potenciální zvýšení inflace: Někteří odborníci namítají, že přijetí eura by mohlo mít negativní vliv na inflaci, protože by se ČR stala členem měnové unie s ekonomicky odlišnými členy. Například v porovnání s Německem, kde jsou dvojnásobné mzdy a tedy mnohem vyšší kupní síla. To by mohlo mít na spotřebitele negativní dopady. Avšak právě nyní jsme byli svědky, že inflace v tuzemsku řádila mnohem silněji než ve většině členských států. A právě pokles české koruny aktuálně dalšímu zpomalování inflace brání.

 

Riziko ekonomické synchronizace: Společná měny by také mohla zvýšit riziko, že česká ekonomika bude více synchronizována s ekonomikami eurozóny, což by znamenalo, že negativní události v eurozóně by mohly mít větší dopad na Českou republiku. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že jsme malá a zároveň otevřená ekonomika, tak se toto děje ve velké míře i v době existence vlastní měny.

 

Náklady na přechod: Samotný proces přechodu na euro by vyžadoval investice do nových bankovek a mincí, změny informačních systémů, školení zaměstnanců a hlavně plošné edukace občanů. A to bude vyžadovat nemalou finanční a časovou náročnost.


Celkově lze říci, že otázka přijetí eura má své výhody i nevýhody. Pokud bychom mluvili v konkrétních příkladech, být součástíeurozóny, měli bychom výrazně nižší úroky na hypotékách a náš stát by se celkově financoval mnohem levněji. Na druhou stranu, právě možnost hýbat s cenou peněz je nástroj k ovlivňování měnové politiky, který nám může v některých chvílích výrazně pomoci. Rozhodnutí o přechodu na euro by mělo být pečlivě zváženo a zohledněno ve světle konkrétních ekonomických a politických podmínek České republiky. Na závěr je však třeba zdůraznit, že měna, ať už vlastní nebo společná, není příčinou dobré nebo špatné ekonomické kondice dané země a dařit se nám může s eurem i bez.