Práce na dálku ze zahraničí? Jak na to správně...

Vývoj moderní technologie a globalizace trhu práce přináší nové možnosti pro profesní růst a rozvoj. Práce na dálku v zahraničí se stává stále oblíbenější alternativou pro ty, kteří chtějí zkombinovat svou vášeň pro cestování s plněním pracovních povinností.

práce na dálku

 

Tato forma práce nabízí mnoho výhod, ale také přináší určité nástrahy. V tomto článku se podíváme na právní aspekty, výhody a výzvy, které s sebou tato forma práce přináší, a také na způsob zajištění pracovního prostředí a daňové problematiky. Pokud uvažujete o práci na dálku ze zahraničí, zde je několik důležitých informací, které byste měli vědět.

Různé varianty práce na dálku

Existují dva modely, které umožňují profesionálům vykonávat svou práci na dálku ze zahraničí. První variantou je, kdy zaměstnanec nebo freelancer pracuje pro zahraniční firmu ze svého domova v Česku.

Další variantou vzdálené práce a to velmi oblíbenou pak může být to, že pracující je zaměstnán u české firmy, ale svou práci vykonává ze zahraničí a je schopen u své práce například cestovat.

Práce na dálku s sebou přináší určitá rizika a výzvy také pro zaměstnavatele

Jedním z hlavních rizik je zabezpečení dat a ochrana důvěrných informací. Zaměstnavatelé musí zajistit, že zaměstnanci pracující z jiných zemí dodržují stejná bezpečnostní opatření jako ve firemních prostorách. To zahrnuje používání zabezpečených připojení k internetu, šifrování dat a používání firemních nástrojů pro komunikaci a sdílení informací.

Dalším rizikem je koordinace a řízení práce na dálku. S vzdáleným týmem rozprostřeným po různých časových pásmech může být obtížné udržovat efektivní komunikaci a spolupráci. Je nezbytné mít jasně stanovené procesy a komunikační kanály, aby se zajišťovala průběžná informovanost a koordinace pracovních úkolů.

Pro zaměstnavatele je důležité přijmout odpovídající opatření a strategie. To zahrnuje investici do bezpečnostních opatření a školení zaměstnanců, jasnou komunikaci a plánování a spolupráci s odborníky na mezinárodní právo a daně. Efektivní řízení práce na dálku zahraničí přispívá k úspěchu zaměstnavatele i zaměstnanců v tomto novém pracovním paradigmatu.

Právní a daňové aspekty

Právní otázky: Prvním krokem je se seznámit s právními předpisy v zemi, ve které chcete pracovat. Každá země má své vlastní pracovní právo, které stanovuje podmínky zaměstnání a další aspekty týkající se pracovního vztahu. Je nezbytné tyto právní předpisy znát.

Pracovní smlouva: Kromě toho je důležité pečlivě si projít pracovní smlouvu, která by měla mít všechny náležitosti, jako jsou jasně definované pracovní podmínky, mzdu, pracovní dobu a další důležité aspekty vašeho pracovního vztahu. Smlouva by měla jasně určit, že zaměstnanec bude pracovat mimo kancelářské prostory zaměstnavatele. Je možné specifikovat, zda bude pracovat z domova, z konkrétní země či prostoru určeného zaměstnancem nebo z coworkingového centra.

Víza a povolení: Pokud plánujete pracovat na dálku v zahraničí, může být vyžadováno také pracovní vízum nebo povolení. Pokud jste si vybrali společnost se sídlem v Evropské Unii, pak samozřejmě většina takových starostí odpadá. V rámci EU totiž můžeme pracovat i bez pracovního povolení. Zde máme totožná pracovní práva a stejně je to také s možností využívání veřejných služeb zaměstnanosti i dodržování pracovních podmínek.

Daně: Při práci v zahraničí je třeba zvážit daňové povinnosti ve vaší domovské zemi a v zemi, ve které práci vykonáváme. Různé země mají různé daňové systémy a pravidla. Je důležité zjistit, zda je třeba platit daně ve obou zemích a zda má daná země mezinárodní dohody o zamezení dvojího zdanění. V některých případech může být výhodné vše konzultovat s odborníkem na daně, který vám pomůže porozumět vašim daňovým povinnostem a optimalizovat daňovou situaci.

Jazykové a kulturní rozdíly

Jazykové dovednosti: Pokud se chystáte pracovat v zahraničí nebo pro zahraniční firmu, měli byste se připravit na komunikaci v jiném jazyce než je váš mateřský, což je pro mnoho lidí výstupem z komfortní zóny. Zlepšení jazykových dovedností výrazně zvýší vaši efektivitu a umožní vám lépe porozumět a komunikovat s vašimi kolegy a klienty. I zde se tedy vyplatí do sebe investovat a třeba absolvovat vhodný jazykový kurz.

Kulturní rozdíly: Práce s kolegy nebo klienty z jiných zemí může přinášet kulturní rozdíly a třeba odlišné pracovní postupy. Buďte otevření novým perspektivám a vnímejte kulturních citlivosti. Často se také zapomíná na to, že v každé zemi jsou různé svátky v různou dobu než v domovské zemi a je potřeba se tomu přizpůsobit.

home office

Sociální a pracovní prostředí

Pracovní prostředí: Vytvořte si místo, které je klidné, světlé, dobře vybavené a umožňuje vám se soustředit na práci. Lze také využívat sdílené pracovní kanceláře, kterých díky Covid-19 vyrostlo jako “hub po dešti”, ale to už s sebou nese určité náklady za pronájem. Pracovat na dálku vyžaduje v první řadě spolehlivé internetové připojení a komunikační nástroje. Na pracovních pomůckách (pokud je nemáte od zaměstnavatele) nešetřete a nebojte se do nich investovat.

Sociální sítě a podpora: Práce na dálku může být náročná z hlediska sociálního kontaktu. Pokuste se najít způsoby, jak udržovat spojení s kolegy a ostatními lidmi v podobné situaci. Zapojte se do online komunit a profesních sítí, abyste si vytvořili podporu a možnost sdílet zkušenosti s ostatními, kteří jsou v podobné situaci.

Flexibilita a sebeorganizace: Práce na dálku si často vyžaduje větší míru flexibility a samostatnosti. Budete muset efektivně plánovat svůj čas, stanovovat si cíle a být schopni se motivovat bez přímého dohledu nadřízeného. Vyvinutí silných dovedností v oblasti sebeorganizace a samostatné práce je klíčové pro úspěch při práci na dálku. Zde se opět vyplatí investovat třeba do kurzů, které vás v těchto dovednost nasměrují a podpoří.

Work-life balance: Při práci na dálku je snadné smazat rozdíly mezi pracovním a soukromým životem, protože oba se v tomto případě nacházejí v jednom prostoru. Je důležité si stanovit jasné hranice mezi prací a odpočinkem a udržovat mezi nimi zdravou rovnováhu. Dodržování pravidelných pracovních hodin a času na odpočinek je důležitá a nutná prevence před před syndromem vyhoření, který může i oblíbené pracovní činnosti postupem času velmi znepříjemnit.

Pokud hledáte práci na dálku, existuje několik zdrojů, které vám mohou pomoci najít relevantní příležitosti

Online pracovní platformy: Existuje mnoho specializovaných online platforem, které spojují zaměstnavatele a profesionály hledající práci na dálku. Mezi nejznámější patří platformy jako Upwork, Freelancer, Fiverr nebo RemoteOK. Na těchto platformách si můžete vytvořit profil a prohlížet nabídky pracovních projektů odpovídajících vašim dovednostem a zájmům.

Webové stránky zaměřené na práci na dálku: Existuje také několik webových stránek zaměřených specificky na nabídky práce na dálku. Tyto stránky vám umožňují procházet inzeráty a filtrují je podle oboru, umístění nebo typu práce. Mezi nejznámější patří webové stránky jako Remote.co, FlexJobs, We Work Remotely a Virtual Vocations.

Profesionální sítě: Využití profesionálních sítí, jako je LinkedIn, může být efektivním způsobem hledání práce na dálku. Své dovednosti a zájmy můžete prezentovat ve svém profilu a hledat otevřené pracovní pozice nebo se připojit ke skupinám zaměřeným na práci na dálku. Můžete také proaktivně kontaktovat zaměstnavatele, kteří nabízejí práci na dálku, a projevit o tuto možnost zájem.

Freelancingové komunity: Můžete se zapojit do diskusí, sdílet zkušenosti a získat tipy od ostatních profesionálů pracujících na dálku. Mezi populární freelancingové komunity patří například Reddit nebo komunity na platformě Discord.

Odborné konference a akce: Účast na odborných konferencích a akcích v oboru, ve kterém se specializujete, může nabídnout možnost navázat kontakty s potenciálními zaměstnavateli. Během těchto akcí se často diskutuje o nových pracovních příležitostech a můžete získat přehled o aktuálních trendech v oboru.

Nezapomeňte také využít svou vlastní síť kontaktů, jako jsou známí, bývalí kolegové či spolužáci, kteří by vás mohli informovat o pracovních příležitostech na dálku. Aktivně sledujte relevantní stránky a sociální média související s vaším oborem a buďte průběžně informování o nových pracovních možnostech na dálku.

Jak převést mzdu na zahraniční účet nebo zpět a neztratit ani euro?

Práce na dálku v zahraničí často nabízí možnost výdělku v jiné měně, která může být silnější než měna ve vaší domovské zemi. To znamená, že můžete za svoji práci získat vyšší platové ohodnocení nebo větší kupní sílu.

Jak ale převést plat v cizí měně do své domovské měny, aniž by docházelo k vyšším nákladům na konverzi a placení různých poplatků s tím spojených? Pokud chcete ušetřit při jednoduché směně eur, určitě vyzkoušejte českou platební službu Europlatba. Zde najdete opravdu nízké kurzy a především bez poplatků.

Pokud potřebujete posílat svoji mzdu na český účet nebo opačně pravidelně a to i v jiných měnách než je Euro, pak je pro Vás ideální služba EasyChange, kde mimo opravdu výhodné směny získáte také vynikající klientskou podporu v českém jazyce.

Proč si EasyChange a její službu EuroPlatba oblíbíte?

  1. Služba je zdarma a máte jistotu, že nezaplatíte ani korunu navíc.

  2. Máte přístup 24/7 pohodlně z mobilu nebo počítače.

  3. Garantujeme výhodné kurzy i pro malé částky, konverze eur v zemích EHP bez poplatků.

  4. Můžete si nastavit hlídání kurzu, který Vás zajímá.