Nový typ podvodů při zahraničních platbách

V období okolo Vánoc a především po novém roce, kdy mnozí z nás hledají výhodné nákupy a povánoční slevy na internetu, se zvyšuje i riziko setkání s podvodníky. Především po svátcích, kdy se právě na bazarových serverech lidé zbavují nevhodných dárků, se dají najít opravdu zajímavé kousky za zlomek jejich původní ceny. Mnozí z nás tuto možnost neváhají využít, je však na místě být opravdu opatrný. Služba EuroPlatba.cz upozorňuje na nový typ podvodů, kterých v poslední době bohužel strmě přibývá.

Podvodníci často vkládají lákavé inzeráty, například na prodej levných mobilních telefonů, herního příslušenství, chytrých hodinek, ale i sportovního zboží a pod. Když se kupující ozve, podvodník vytvoří falešné potvrzení o obchodu s platebními údaji na jeho zahraniční účet (velmi často je to účet u banky Revolut) a pošle jej nic netušícímu zájemci. Klient následně uhradí částku v korunách přes naši službu EuroPlatba.cz, která v dobré víře odesílá konvertovanou měnu na daný zahraniční účet. Zboží však kupující nikdy neobdrží... Útočník zde využívá hned několika aspektů a to, že platbu nelze reklamovat, jelikož při transakcích pod 1.000 EUR není možné útočníka identifikovat, a také to že částka není zpravidla větší než 10.000 Kč a není jej tedy možné trestně stíhat.

A jak se proti tomuto podvodu bránit? Existuje několik indikátorů, které by Vám mohly napovědět, že se nejedná o férovou transakci:

 

 

Jakmile platba jednou do zahraničí odejde, v podstatě není šance cokoliv vyreklamovat nebo získat zpět. V zahraničí totiž obecně nefunguje tak dobrý reklamační servis jako jsme zvyklí u nás. Právě u výše zmíněné banky Revolut prakticky nefunguje vůbec, proto ji útočníci tak často a rádi využívají. Mají totiž dostatek času, takto nabyté prostředky vybrat či poslat dále, než to daná banka zaregistruje.


Bohužel podvodníci jsou vždy o krok napřed, ale u nás v EuroPlatba.cz již máme vyvinuté vlastní řešení, které nám dokáže takovéto platby bezpečně detekovat. Nicméně vzhledem k možnému zneužití, by nebylo dobré je tu blíže specifikovat. Snažíme se naše klienty vždy maximálně chránit a pokud už se vyskytne nějaký problém, každý takový případ řešíme a snažíme se aktivně pomoci.

Online nákupy jsou pohodlné a často výhodné, ale je důležité být ostražitý a chránit se před potenciálními podvody. EuroPlatba.cz nabádá ke zvýšené opatrnosti a doporučuje zvažovat každou transakci a využívat ověřené a bezpečné platební metody. Pokud si nejste jisti, nebo máte před provedením platby do zahraničí jakékoliv pochybnosti, neváhejte kontaktovat naši klientskou podporu. Vždy to s Vámi rádi probereme a vyřešíme. Přejeme bezproblémové nákupy a krásný nový rok!