Česká koruna začala oslabovat

Česká koruna za poslední dny znatelně oslabuje a to vůči oběma světovým měnám euru i dolaru. K oslabování aktuálně přispívá řada faktorů, včetně prohlášení viceguvernérky České národní banky, že očekává sestupný trend české měny a to dokonce až o jednu korunu. Dále také naznačila, že tuzemské měnové podmínky jsou již dostatečně utažené a postupné uvolňování měnové politiky je tak nasnadě. To by jinými slovy mohlo znamenat, že ČNB v průběhu roku může začít snižovat úrokové sazby. Trhy, ale již nyní zjevně věří, že Česká národní banka tento proces snižování úroků zahájí už ve třetím čtvrtletí a že aktuální sazba by se mohla pod 6% hranici dostat možná už do konce letošního roku.

 

Oslabení koruny také podpořilo rozhodnutí amerického FED zvýšit základní úrokové sazby o 25 bazických bodů. Evropská centrální banka zatím zvýšení úrokových sazeb neohlásila, ale určité navýšení se také očekává. Kombinací těchto vlivů se česká koruna stává pro investory méně atraktivní a jejich odliv se na jejím kurzu výrazně podepisuje.

 

Výsledkem je, že česká koruna prolomila hranici 24 Kč za Euro, což jsme mohli vidět naposledy v lednu letošního roku. Klesající tendenci pak nezabránilo ani zlepšení tuzemského ekonomického sentimentu. Výrazněji lze vidět oslabení koruny také v porovnání s americkým dolarem. Ten se obchodoval dokonce nad úrovní 22 korun za dolar.

 

Kurz koruny a jeho pokles má pak na českou ekonomiku dvojí vliv. Čím slabší je koruna, tím dražší je dovoz zboží a služeb. To může vést k dalšímu zvýšení cen, tedy pokračující boj s inflací na jedné straně, na straně druhé se vyvážené zboží stane konkurenceschopnějším, čímž se podpoří produkce českých firem a ekonomický růst. V této souvislosti se pak nabízí další otázka, a to zda bude chtít ČNB dále intervenovat ve prospěch naší měny, jako tomu v poslední době běžně bylo, nebo ji nechá najít si vlastní úroveň bez dalších zásahů… To nám ale ukáže až další vývoj. Pro platbu do zahraničí v Eurech určitě neváhejte využít prověřenou službu Europlatba. Získáte výhodnější kurz a bez poplatků. Je to rychlé a hlavně jednoduché.