5 důvodů, proč kurz koruny neporoste

 

Česká koruna se v posledních týdnech propadá na nejnižší úrovně za poslední rok. V půlce září se dokonce přiblížila hranici 24,60 za Euro. Faktorů, které kurz koruny momentálně ovlivňují, je hned několik. V tomto článku se blíže podíváme na 5 důvodů, proč se koruna v následujících měsících na vyšší pozice zřejmě nepodívá.

 

  1. ČNB - Asi nejvýrazněji se na kurzu koruny podpesala samotná Česká národní banka, když během prázdnin deklarovala, že ukončuje intervenční režim. A právě její ochota do teď korunu bránit se na kurzu naší měny dlouhodobě pozitivně projevovala, protože investoři si v podstatě mohli být jisti, že pokud koruna zakolísá směrem dolů, ČNB svou intervencí situaci rychle napraví. Ve chvíli, kdy tato jistota zmizela, zmizela samozřejmě i většina investorů s chutí českou měnu nakupovat. Nutno ale dodat, že ČNB má k dispozici stále ještě poměrně velké devizové rezervy a tak se nabízí otázka, jaké oslabení koruny bude pro ČNB nakonec ještě únosné, než situaci přehodnotí.
  2. NPB (Polská centrální banka) - Ta nyní snížila úrokovou sazbu na 6 %. Trhy ale očekávaly snížení nižší. Překvapivý pokles polských sazeb tak dostal všechny malé středoevropské měny včetně té tuzemské pod tlak. Zde je totiž nutné dodat, že z pohledu investorů je středoevropský region tradičně vnímán jako jeden celek a pokud klesne jedna měna, následují obvykle i další, což postihlo i naši korunu.
  3. ECB (Evropská centrální banka) - ECB znovu zdražila Euro, tedy zvýšila úrokové sazby už na 4%, což je nový rekord. Své rozhodnutí zdůvodnila tak, že inflace nadále klesá a rada guvernérů je prý rozhodnuta zajistit návrat inflace na obvyklé hodnoty. Česká měna tak i tímto krokem zůstává pod tlakem, tentokrát z optiky rychlejšího zužování úrokového diferenciálu
  4. Ekonomické výsledky v ČR - Výsledky českého průmyslu koruně také nepřejí, protože nejsou aktuálně zrovna růžové. Červencová výroba zaostala za očekáváním a to poklesem o 2,9 %. Špatnou předzvěstí je především nízké číslo nových zakázek. Velmi nepříjemná je navíc i skutečnost, že prudce kleslo také strojírenství, které je jedním ze zásadních odvětví české ekonomiky.
  5. Německá stagnace - Vzhledem k tomu, že jsme exportně založená země a Německo je náš nejvýznamnější partner, jeho hospodářské problémy se přímo propisují i do těch našich. Mezinárodní měnový fond dokonce předpověděl, že Německo bude letos jedinou vyspělou zemí, která hospodářsky propadne, a to nejsou dobré zprávy ani pro český trh, ani pro českou korunu.


Je tedy nasnadě, že česká koruna aktuálně mnoho důvodů pro růst v nejbližší době nemá. Na závěr je ale potřeba poznamenat, že prognózy mohou být ovlivněny mnoha faktory, tedy nemusí se nutně plnit, a uvidíme, čím nás trhy v následujících týdnech ještě překvapí.


Tip: Pokud pro svou zahraniční platbu hledáte opravdu výhodný kurz a bez poplatků, pak navštivte náš portál www.europlatba.cz, online platby levněji a chytře...