Češi hledají druhý domov za hranicemi: Jak ho financovat?

 

Během posledních pěti let vzrostl počet Čechů vlastnících nemovitost v zahraničí o více než 20 %. Tento trend naznačuje rostoucí poptávku po druhém domově nebo investičních příležitostech v zahraničí, která pravděpodobně bude pokračovat i v nadcházejících letech. Jedním z hlavních důvodů jsou především vysoké ceny v Česku. Před pořízením nemovitosti v zahraničí je vždy nezbytné se předem seznámit s místními zákony, daněmi a různými poplatky a udělat si tak celkový přehled o tom, kolik nás pořízení nové nemovitosti bude celkově stát. Češi pak mají na výběr z několika možností financování, které v tomto článku podrobně probereme.

 

4 základní možnosti, jak financovat nákup nemovitosti v zahraničí:

 

  1. Vlastní zdroje:

Samozřejmě ideální a nejjednodušší řešení, jak financovat koupi nemovitosti, jsou vlastní zdroje. Odpadá nepříjemné a zdlouhavé řešení úvěru, takže máte možnost reagovat na přicházející nabídky rychle a flexibilně. Také prodávající dává většinou takovým zájemcům přednost, protože získá své peníze téměř ihned a odpadá mu riziko, že zájemce úvěr nebo hypotéku nakonec nezíská a celý proces hledání nového kupujícího a prohlídek se bude opakovat. Bohužel velká většina z nás tyto možnosti vlastních zdrojů nemá, a tak je nutné řešit úvěr, respektive hypotéku.

 

  1. Klasická hypotéka v ČR:

Některé české banky nabízejí speciální produkty pro financování zahraničních nemovitostí. Můžeme zmínit například Air Bank, Raiffeisen Bank, OberBank a ČSOB. Žadatel však musí bance ručit jinou dokončenou nemovitostí, která se nachází na území České republiky a také předložit kupní smlouvu na nemovitost v zahraničí. Je potřeba však zmínit, že výše úrokových sazeb je v Česku momentálně výrazně vyšší, než v jiných zemích Evropské Unie. A úrok u tohoto typu hypotéky bývá obvykle ještě o pár bodů vyšší.

 

  1. Americká hypotéka u české banky:

Jde o neúčelovou hypotéku, která nabízí flexibilitu v použití finančních prostředků, ale obvykle s sebou nese také vyšší úrokové sazby. Hlavní charakteristikou americké hypotéky je zajištění zástavním právem k nemovitosti. Musíte již tedy vlastnit nemovitost v ČR, kterou bude možné ručit, a výše úvěru je obvykle omezena na 70 - 80 % hodnoty zástavy. Na druhou stranu máte výhodu jednání s českou bankou a relativně volné peníze k dispozici.

 

  1. Hypotéka v zahraničí:

Tato varianta má tu hlavní výhodu, že umožňuje ručení přímo kupovanou nemovitostí a výhodou může být jednodušší řešení všeho "na místě". Avšak to může být i komplikované třeba kvůli jazykovým bariérám a jiným zvyklostem. Pokud zvolíte tuto variantu, je určitě vhodné najít si realitního zprostředkovatele nebo právního zástupce, který Vám pomůže vyhnout se chybám způsobeným neznalostí místních zákonů a předpisů. Jak už tu bylo zmíněno, nespornou výhodou hypotéky v zahraničí zvláště v EU jsou především mnohem nižší úrokové sazby než v Česku. Rozdíl v úrokové sazbě může být i 5% a to už je významná úspora.

 

Pokud mluvíme o úsporách při pořízení nemovitosti, další nezanedbatelné úspory lze realizovat při konverzi měny. Co je obecně málo známé, že banky v Česku zpravidla nabízí nesmyslně vysoké kurzy. Pokud tedy při směně měny využijete služeb platební instituce místo Vaší banky, ušetříte dalších několik desítek i stovek tisíc v závislosti na výši platby za nemovitost. Tuto službu poskytuje například www.europlatba.cz pro převod v eurech nebo www.easychange.cz pro dolary, libry či zloté. Obě služby jsou ryze české a platbou za Vaši nemovitost Vás rádi provedou a vše ochotně vysvětlí. Vyplatí se si zde také nastavit pravidelné platby jako jsou splátky hypotéky, platby za energie, správu nebo daně.

 

Vybrat správnou variantu financování zahraniční nemovitosti závisí na mnoha faktorech, včetně Vaší finanční situace, časového horizontu, komfortu, a ochotě podstoupovat riziko. Je důležité provést si důkladný průzkum a zvážit všechny možnosti. Od věci není ani konzultovat vše s někým, kdo už podobnou zkušeností prošel. Mnoho rad a tipů lze čerpat také třeba v různých skupinách na sociálních sítích. Přejeme šťastnou ruku a splnění všech Vašich představ.