Drahé Česko... Vina obchodníků nebo sptřebitele?

Ceny v Česku jsou dlouhodobě vyšší než v okolních zemích. Za stejný produkt si Češi často připlatí i o desítky procent více než u našich zahraničních sousedů. Je to vina obchodníků, kteří nás takto zneužívají, nebo si za to mohou sami Češi, kteří si nechávají příliš vysoké ceny líbit?

 

Podle nedávného srovnání cen u obchodníků ve střední Evropě jsou ceny v Česku v průměru o 10 % i více vyšší než v Polsku, na Slovensku a dokonce i v Německu (které má navíc mnohem vyšší kupní sílu). Často zmiňovaným příkladem je známý švédský obchodní řetězec, kde například v Německu zakoupíte běžnou pohovku o 5 - 10 tisíc levněji než v tuzemsku a podobných příkladů najdeme nespočet.

 

Za vyšší ceny v Česku mohou různé faktory, kterými obchodníci často argumentují, jako jsou vyšší náklady na energie, pracovní sílu nebo dopravu. Skutečnost je ale taková, že jednoduše využívají charakteru českého trhu, kde je stále vysoká kupní síla a nedostatek konkurence.

 

Češi jsou obecně známí tím, že nejsou příliš ochotni vyjednávat o ceně a často se nechají zlákat reklamou, výhodnými nabídkami nebo příslibem slev, aniž by se zajímali o to, zda je daný produkt nebo služba opravdu výhodnější než jinde.

 

Situaci dále komplikuje také fakt, že nemáme příliš velkou zkušenost s nákupy v zahraničí. Podle nedávných průzkumů se za hranice na nákupy vydá pouze 12 % Čechů a to většinou těch, co bydlí v příhraničí. Přitom nákupy on-line v zahraničí už jsou dnes pro všechny dostupné a poměrně jednoduché.

 

Jak by se tedy dalo s vysokými cenami v Česku bojovat? V první řadě bychom se měli při nákupech sami zamyslet, zda jsme opravdu ochotni takto vysoké ceny akceptovat a zda se raději nepoohlédnout jinde. Pokud prodejci nebudou mít takový odbyt, jak byli zvyklí, pak možná své vysoké ceny pro příště rozmyslí. 

 

Pokud se i Vy rozhodnete pořídit svůj výhodnější nákup on-line v zahraničí, určitě využijte platformu Europlatba.cz. Najdete zde levnější kurzy než v bance, nemusíte se registrovat, ani si zakládat účet a jednoduše a rychle svůj nákup v zahraničí zaplatíte.